Ποιοί είμαστε

Και το όνομα αυτού:
Πολιτιστικό στέκι Ηλιούπολης
«άνω ποταμών»

...άνω ποταμών ιερών χωρούσι παγαί, "Τα Ιερά τα ποτάμια γυρίζουν
καί δίκα καί πάντα πάλιν στρέφεται" εκεί πάνω που πιάνουνται. Ναί! Δικιοσύνη
(«Μήδεια» του Ευριπίδη στο 2° χορικό και τα πάντα άνω-κάτω στραφήκαν» (στ. 410 κε) (μετάφραση Π. Πρεβελάκη)

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που ενδιαφερόμαστε να γίνονται επιπλέον δράσεις στην πόλη μας σε επίπεδο πολιτιστικό και κοινωνικό.
Ιδιαίτερα σήμερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης πιστεύουμε πως χρειάζονται δραστηριότητες που κινητοποιούν και ενώνουν ανθρώπους, που θέλουν να προσφέρουν το χρόνο και τις ικανότητές τους σε συλλογικές δράσεις.
Μέσα στην καταχνιά και την κατάθλιψη που έχει σκορπίσει γύρω μας το μνημόνιο, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και ο πολιτισμός μπορούν να δώσουν ανάσα, προοπτική και ελπίδα.
Έτσι αποφασίσαμε ότι έπρεπε να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας και να βάλουμε την φαντασία μας και τη δημιουργικότητά μας, όλοι μαζί, για να οργανώσουμε πράγματα που μας αρέσουν και μας κάνουν πιο δημιουργικούς
Και γεννήθηκε το πολιτιστικό στέκι Ηλιούπολης «άνω ποταμών».
Δεν έχουμε στόχο να λύσουμε τα προβλήματα της ζωής.
Φιλοδοξούμε όμως με τη συνύπαρξη, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη να δείξουμε έναν πιθανό δρόμο αντίστασης στο σημερινό ισοπεδωτισμό.


  Συμμετέχω επειδή
  Δημοσιεύτηκε: Tuesday 11 October 2011 12:10

  Συμμετέχω επειδή

  Ο πολιτισμός είναι ζωή, αφού από αυτήν εμπνέεται και όταν η ζωή είναι στα όρια και στο δρόμο ο πολιτισμός πρέπει να την ακολουθεί χωρίς εκπτώσεις και με τόλμη.
  Σε δύσκολους καιρούς ο πολιτισμός οφείλει να παίζει καίριο ρόλο στην διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης ,να συνδέεται με τα προβλήματα και τις ανησυχίες της κοινωνίας, να προβληματίζει και να απελευθερώνει.
  Προτάσσω την αξιοπρέπεια ,την συντροφικότητα ,την αλληλεγγύη και την φαντασία ενάντια στην μνημονιακή μιζέρια ,την ατομικότητα και την mainstream κουλτούρα .
  Δεν με ενδιαφέρουν πια "οι καλλιτέχνες μαϊντανοί" των πολιτικών και κοσμικών δεξιώσεων, ούτε αυτοί που συμβάλλουν στον τηλεοπτικό πολιτισμό της μαζικής αποχαύνωσης.
  Δεν με ενδιαφέρει η εμπορευματοποιημένη τέχνη αλλά η στήριξη και η συνεργασία με τους δημιουργούς που προβάλλουν την κοινωνική διάσταση και την ανατρεπτική δύναμη της τέχνης.
  Δεν μου αρέσει η σιωπηλή ουδετερότητα ούτε η παθητική κατανάλωση καλλιτεχνικών προϊόντων. Προτιμώ να δρω και να παρεμβαίνω συλλογικά και να συνδημιουργώ πολιτιστικά.
  Είναι εσωτερική μου ανάγκη να κάνω κάτι για μένα ,για μας και για την πόλη μας κινητοποιώντας γνώσεις , ταλέντα και δημιουργικότητα.
  "Φυσάει κόντρα σε ολάκερη γη ,τ άγρια πετούμενα δεν βρίσκουν πηγή ,δεν αντέχω της βολής τη σιγή" Active Member